Падне ли сняг, насвие ли студ, задуха ли леден добруджански

...
 Падне ли сняг, насвие ли студ, задуха ли леден добруджански
Коментари Харесай

Мария Лалева: Любовта е филтърът, през който гледам света

 

„ Падне ли сняг, насвие ли мраз, задуха ли мразовит добруджански вятър, аз, несъмнено, потеглям към морето. “

Там е, даже в последния януарски ден на годината. Тя – Мария Лалева . Морето знае по кое време да я повика при себе си, а тя се е научила да го чува и да му се доверява.  

Снимка: Евгений Милов

Морето има глас и облик и в първия ѝ разказ „ Живот в скалите “ , публикуван през 2018 година, който бързо попада в класациите на най-четените български книги и трансформира авторката му в обичана писателка. Няколко години по-късно е оповестен и романът ѝ „ Пасиансът на архангелите “, който също става известен измежду аудиторията ѝ.

Снимка: Мария Лалева, персонален списък

В момента Мария работи и върху нова книга, която може да види бял свят още напролет на тази година. Писателката се надява и в края на 2024-та да удари първа клапа на кино лентата „ Живот в скалите “ и тези проекти още веднъж я пращат към морето, където е най-отдадена на творчеството си.

В „ Жените на България “  ви срещам с обичаната Мария Лалева. Онази Мария, която на финалната права пали колата...и цигарата, потегля към Балчик или Созопол, с цел да написа, тъй като морето отключва думите у нея.

Снимка: Мария Лалева, персонален списък

„ Думите му, сякаш, са закодирани у него и аз ги чувам. Вярвам му. Нашата връзка е като в любовта – случва се, без да я мислиш “, споделя тя.

В " Жените на България " Ева Гочева показва новата си книга " Вечночервено "

Не се и опълчва на чувството за независимост, което ѝ носи. Зимното море пък е това, което обича най-вече. То е огромната магия, а индивидът е топлата част от картината. Обича го изключително през януари, макар че е дете на лятото.

 Мария Лалева Снимка: Мария Лалева, персонален списък

Мария е родена през юли, а първият ѝ дом е Югозападът. Тя е израснала в семейство на ерудирани родители. Майка ѝ е лингвист и още в ранните ѝ детски години ѝ чете на глас разказите на Йордан Йовков и Елин Пелин.

„ Усещането ми за литература идва от нея. Помня, че на всички места у дома имаше отворени книги “, споделя Мария, която единствено през последния месец си е купила 42 издания.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР